12 oktober 2015 - We kunnen door!


Beste oldtimerliefhebber,

Vandaag was het een belangrijke dag in onze oldtimerlobby. Op de eerste plaats willen we iedereen bedanken die ons steunt! Velen lieten dat blijken door positieve berichten te sturen of zelfs de moeite te nemen om naar Den Haag te komen. Super, geweldig en hartelijk dank daarvoor!

Deze maand zijn we twee jaar onderweg met dit dossier en na vandaag zijn we blij dat we nooit de moed hebben opgegeven! Zelfs niet nadat we mails kregen uit de achterban dat we handdoek beter in de ring konden gooien.

Autobelangen met VrijstellingOldtimer.nl volop in het nieuws.

Wat is er vandaag gebeurd? We scoorden in alle belangrijke media met onze berekeningen (het Financieel Dagblad, De Telegraaf, De Volkskrant, Nu.nl en BNR Radio zijn niet minste nietwaar) en natuurlijk was er het notaoverleg Omtzigt in de Vaste Tweede Kamercommissie voor Financiën. 

persmaandag

Dat leek voor de gemiddelde buitenstaander een gortdroge vergadering, maar dat was het zeker niet. De vergadering had belangrijke politieke duiding en in de politiek is het zaak om "tussen de regels door te lezen", zo is het onze ervaring door de jaren heen.

Tussen de regels door.

Op de eerste plaats was het natuurlijk aardig dat de staatssecretaris vóór de vergadering naar me toekwam om me persoonlijk te complimenteren met al het werk dat we hebben verzet om sluitende berekeningen te maken. Calculaties die hij bovendien veel beter vindt dan het werk dat zijn eigen ministerie in deze kwestie heeft afgeleverd. Daarnaast vertelde hij dat hijzelf ook fervent oldtimerliefhebber was; hij kent de Benzen en Amazones uit eigen ervaring, maar het ontbreekt hem met zijn nieuwe baan aan tijd om eraan te sleutelen (enfin, dat kan hij aan de oldtimerwet genoeg doen natuurlijk).

In de vergadering zelf liet hij er evenmin misverstand over bestaan dat wij onze zaakjes uitstekend op orde hebben en zowel uit zijn woorden als de reacties van de oppositie is het duidelijk dat Autobelangen niet enkel bij u, maar ook in Den Haag definitief op de kaart staat. Farshad Bashir van de SP suggereerde zelfs dat het misschien verstandig zou zijn om de fouten in het dossier van de brandstofaccijnzen ook maar door ons door te laten doorrekenen opdat de Tweede Kamer zeker weet dat de gepresenteerde cijfers correct zijn. Leuk!

notaoverleg

Uitsluitend en alleen door het werk van onze club is de boel opengebroken en is het de politiek nu duidelijk dat de huidige oldtimerwet veranderd moet worden. Er werden veel moties ingediend met onder andere een uitbreiding van de overgangsregeling naar LPG- en dieselauto's en de PVV stelde voor om een oldtimerkenteken in te voeren waarbij de auto's alleen op zon- en feestdagen mogen rijden (daar kunnen we natuurlijk niets mee). Het waren nog maar moties (voorstellen) die evenwel duidelijk maken dat de politiek vindt dat er nu iets moet gebeuren. In reactie daarop stelde de staatssecretaris tot driemaal dat als de Tweede Kamer van mening is dat de wet zou moeten worden veranderd, de wegen daartoe bekend zijn. Die opmerking in combinatie met de erkenning van onze cijfers, biedt politieke mogelijkheden om tot een oplossing te komen. De deur staat nu open voor vervolgoverleg.


Hoe nu verder?

Natuurlijk hebben we de rechtszaak van Bart Kouwenhoven waarvan we de uitspraak nog moeten krijgen en daarnaast gaan we hard aan de slag om een alternatieve oldtimerwet te presenteren aan de leden van de Tweede Kamer. Dat politieke proces kost weer even tijd, maar we houden u op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Nogmaals dank voor alle steun!

Enfin, we hebben er in de afgelopen twee jaar al heel wat uren in gestoken en dankzij uw steun (moreel en financieel) kunnen we doorgaan. Wij schatten in dat we nog wel een paar maanden bezig zijn met dit dossier en misschien ook wel langer. Blijft u daarom doneren om ons werk mogelijk te maken. Grote bedragen zijn welkom, maar kleine zeker ook! Alle steun waarderen we bijzonder, net zoals die van Classic Park in Boxtel die ons vanaf het begin helpt. Het is zeker de moeite om ons sponsorpagina en de vermelde bedrijven te bezoeken!

logoclassicpark400

Wilt u ook sponsor worden? Voor € 300 exclusief BTW staat u als hoofdsponsor vermeld op de meest bezochte pagina van onze site. Zo komt u onder de aandacht van zo'n 40.000 oldtimerliefhebbers. U bent van harte welkom!

En last but not least!

Tot slot van deze nieuwsbrief onder het motto "last but not least" (zeker niet!) onze dank aan Pieter Omtzigt van het CDA die zich heeft ingespannen om ons een platform te geven in de vergadering van vandaag. Ook dat waarderen we bijzonder!

Met vriendelijke groet,

Wouter van Embden,
Namens Team VrijstellingOldtimer